stopframe setup, deel 3

na het soepel rijdend krijgen van de dolly is het tijd voor het volgende onderdeel: de gemotoriseerde draaischijf. zoals misschien op eerdere foto’s op is gevallen, hebben we een ronde werktafel waar we onze kleifiguren op zetten als we ze fotograferen.

foto Jasper

wat nog niet echt te zien is geweest is dat de tafel op een as met kogellagers staat; het is een schijf die bijna zonder weerstand 360 graden in het rond kan draaien. ons idee was dat we die nodig zouden hebben als we rijders-om-een-hoek willen maken, de rails waar de dolly op zit is immers kaarsrecht. een rechte rijder over een draaiende set geeft dan in principe een gebogen rijder.

foto Jasper

foto Jasper

daarbij was het dan wel de bedoeling dat de schijf, net zoals de dolly, met een motor zou worden aangedreven. hetzelfde type als we daar bij gebruiken, zo één die op volle snelheid niet meer dan één toer per minuut maakt. hier de eerste versie. aangezien we als uitgangspunt hebben dat we alles eerst met rondslingerend restmateriaal in elkaar zetten, is die gemaakt van postbodeelastiekjes en een tochtstrip. dat werkte zo-zo. de schijf was niet perfect rond, het tandwiel op de motor had geen perfecte grip op de tochtstrip.

weg dus maar met de tochtstrip, dezelfde ketting als we voor de dolly hebben gebruikt leek ook hier de oplossing

het was alleen ook noodzakelijk om de schijf bij te slijpen, om hem perfect rond te krijgen. hier de makeshift schaafbank die ik er voor in elkaar heb gezet.

kettingknutsel Jasper

daarna twee meter ketting rondom de schijf, met spanbouten aan beide kanten kunnen we hem strak zetten. en er weer afhalen ook, anders zouden we problemen krijgen als we de schijf moeten vervoeren.

de update van het motorgedeelte omvat onder andere een met één hand te bedienen los/vast systeem zodat we de schijf steeds snel in de juiste positie kunnen terugzetten.

en een traploze snelheidsregeling met een dikke vette knop erop.

dit werkt een stuk beter, de schijf kan volkomen regelmatig en op elke snelheid heen en weer draaien. daarnaast is het motortje sterk genoeg om, als het moet, een belaste tafel tot meer dan honderd kilo aan te drijven.

vandaag heb ik er een stukje proef mee gedraaid, met een stapeltje houten kistjes bij wijze van miniatuur.

als belichting één van de mini-led-spotjes uit één van de eerste posts, vastgezet met een flexibele arm op de draaischijf. om de illusie te wekken dat de camera draait en de set stilstaat, moet het licht immers meedraaien met de schijf.

de twee regelkastjes, één voor de dolly en één voor de schijf

hier het resultaat: de dolly rijd voorwaarts terwijl de schijf met de klok mee draait.

morgen verder, kijken of dit goed verder te bewerken is en of het oude idee van de blacklightlamp gaat werken…

This entry was posted in equipment. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *