stopframe setup, vervolg

een tijdje terug had ik het al over de van groenten-, fruit- en tuinafval gemaakte stop-frame-camerarig die ik probeerde in elkaar te zetten. Een rail, een karretje, een electromotortje, en de problemen die ik daarbij tegenkwam in m’n pogingen daar soepele rijders mee te draaien.

na flink wat aanpassingen hier dan een update. ik ben er intussen wel achter dat het niet eenvoudig is om echt volkomen soepele camerabewegingen te krijgen als je stop-frame fotografeert. wat je in ieder geval niet kan gebruiken zijn rammelige en matig in elkaar geschroefde constructies.

knutselwerk Jasper

versie 1

knutselwerk Jasper

versie 2

knutselwerk Jasper

versie 3

knutselwerk Jasper

versie 4

knutselwerk Jasper

versie 5

foto Jasper

overigens bleek het ook nog nodig om aan het andere uiteinde van de rails een tegengewicht te hangen om allerlei ongewenste trillingen uit het geheel te halen, er hangt nu een paar kilo lood onder en dat helpt een hoop.

met iedere versie werden de rijders weer een stukje soepeler maar uiteindelijk leek het toch noodzakelijk er ook nog wat andere techniek op los te laten. na wat denkwerk blijkt dat te gaan door in m’n compositingsoftware een serie retime-operaties na elkaar te zetten waardoor kleine onregelmatigheidjes in de snelheid van de motor of de dolly worden gecorrigeerd.

hier een eerste voorbeeldje van een op die manier soepel gemaakt shot. om direct te testen of het allemaal nog geschikt is voor verdere postbewerking heb ik het shot gematchmovet (de beweging van de fotocamera omgezet naar een 3D-camera), een paar 3D-voorwerpen met de juiste belichting erin gezet en het geheel gecomposite.

interessantere shots, onderwerpen en composites volgen ongetwijfeld, voor het moment gaat het erom dat deze eerste stap werkt

This entry was posted in equipment. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *