zondag knutseldag, 2

een rijder van een paar meter in de echte wereld kan in een miniatuurset neerkomen op een rijder van een paar centimeter. zeker als dat heel langzaam moet, is dat bijna niet gelijkmatig met de hand te doen.

vandaar het idee om daar iets gemotoriseerds voor te maken. na wat zoeken vond ik deze elektromotor-met-ingebouwde-vertraging, die op volle snelheid één toer per minuut draait.

met een berg gereedschap en een stukje staalgaren tussen de dolly en de motor moest het wel lukken. je weet wel, de motor wikkelt het garen op, aan de andere kant trekt het garen de dolly over de rails.

en hoewel  het vastschroeven van de motor op een plankje triplex erg goed ging

…en het vastschroeven van het plankje op de camerarails ook…

…ging het rijden van de dolly met horten en stoten, doordat het draadje steeds een beetje elastische speling bleef geven. wat voor een draadje we ook gebruikten. kortom, niet goed genoeg.

vandaag (zie post hieronder) heb ik versie twee gemaakt, nu met de berg gereedschap, een metalen mini-rolketting en een tandwiel. en een blikje ansjovis.

dit keer maar meteen op een metalen plaatje, en met een geleidewiel om de ketting netjes weg te voeren

dat werkt een stuk beter. hoop ik, in ieder geval ziet het er beter uit. meteen ook maar een toerentalregeling erbij gemaakt – we willen natuurlijk kunnen rijden op verschillende snelheden:

een berg elektronische onderdelen

alles bij elkaar op een printplaatje geplakt en daarna in een doosje gestopt met een grote knop erop, en zodoende traploos snelheid in te stellen van niks tot één

eerste test! niks geen miniatuur! nog steeds niet helemaal soepel!

This entry was posted in equipment. Bookmark the permalink.

One Response to zondag knutseldag, 2

  1. Menno says:

    F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *