Characters in detail – de vrouw

Na flink wat onderbrekingen ben ik weer doorgegaan, met ditmaal de characters. Hier de vrouw:

vrouw_setup_01 Ik heb allebei de rigs opgezet met Species, een plugin voor mijn 3D-pakket Softimage. Ik kan daar heel snel een standaard man en vrouw in maken, en die vervolgens volledig naar m’n eigen wensen aanpassen. Zo’n standaard vrouw ziet er als hierboven uit.

vrouw_setup_02Na flink wat getweak en getrek aan het model heb ik er dit van gemaakt, de kleimodellen van HC als voorbeeld nemend. Dit ruwe model heb ik gebruikt om de poses voor de verschillende daguerrotypefoto’s mee op te zetten. Zie deze post of deze post, maar vooral ook deze.

vrouw_gezicht_setup_01Het gezicht is natuurlijk het belangrijkst en ook het meest van de standaard afwijkend. Hier het uitgangspunt, het standaardgezicht.

vrouw_gezicht_setup_02En hier het resultaat na aanpassen. Het haar (dat ze in een strenge knot draagt) heb ik gemodeleerd alsof het een massief onderdeel van haar hoofd is. Vooral om op die manier een beter idee te krijgen van verhoudingen.

vrouw_gezicht_setup_03Om te beginnen ben ik het hoofd gaan detailleren – de gelaatstrekken verfijnd en het haar losgemaakt –

vrouw_gezicht_setup_04En daarna het gezicht verder gaan boetseren.

vrouw_gezicht_setup_05-1Het gebit en de tong:

vrouw_gezicht_setup_05-3vrouw_gezicht_setup_05-4

 

Een kleurmap gemaakt, niet alleen de huid maar ook de wenkbrauwen en de makeup

vrouw_gezicht_setup_06Het haar is een combinatie van massief ‘klei’ en ‘echt’ haar. Het hele verhaal speelt zich nog steeds af in een miniatuur klei- en kartonwereld maar voor de karakters heb ik gekozen daar wat ruimer mee om te gaan. Ik wil ze iets meer expressiemogelijkheden geven dan ik zou kunnen doen als ik me puur aan het klei-uitgangspunt zou houden. In de oorspronkelijke versies waarin we ze alleen als daguerrotypefoto’s zagen had ik daar met dezelfde reden ook al in photoshop flink wat aan toegevoegd. Omdat er ook sprake zal zijn van closeups heb ik kleinere details zoals oogwimpers ook toegevoegd, ook al zie je ze in dit beeld niet en hebben ze in de kleimodellen nooit een rol gespeeld.

vrouw_gezicht_setup_07Daarna verschillende expressies, hier de lach en de boze blik. Het gaat nu nog om een voorlopig beperkt aantal uitdrukkingen, als ik later besluit dat ik er meer nodig heb kan ik die toevoegen maar dat is nu niet het plan.

vrouw_gezicht_setup_09-2 vrouw_gezicht_setup_10-2Overigens, ze is altijd bedoeld als een enigszins zuur en verheven type, in contrast met de meer joviale en wereldser man. Daarom heb ik haar lach iets verkrampt gemaakt.

Dan de rest van het lichaam: Het basismodel uitgebreid met detail, en met kleur

woman_step_01woman_step_03De haren erbij

woman_step_06De verschillende lagen waaruit haar kleding bestaat: onderbroek, hemd, onderjurk en bovenjurk, en dameslaarzen.

woman_step_08 woman_step_09 woman_step_10 woman_step_11De jurk, met meer detail:

woman_step_12Alles bij elkaar ziet het er in render als volgt uit:

render_01 render_02Eén van de andere poses, om het kledingsysteem te illustreren:

woman_pose02_step_01Het ondergoed is onderdeel van het lichaam, net als de laarzen. Ze volgen wat het lichaam doet, zonder eigen eigenschappen.

woman_pose02_step_02De onderjurk heeft een stofsimulatie, en gedraagt zich dus alsof het een echt kledingstuk is.

woman_pose02_step_03De bovenjurk doet hetzelfde, maar dan met een dikkere, stuggere stof en reagerend op de onderjurk. Het leek me de beste manier om volume te krijgen in de jurk, tegelijkertijd natuurlijk voelende plooien en toch ook het dikkige van klei erin te houden.

woman_pose02_step_04Gerendered (licht, textuur, materialen ben ik nog aan het tweaken). En oorbellen erbij!

This entry was posted in CG, karakters. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *