Verder met de film – Workflow

Een tijdje terug, toen ik bezig was m’n storyboard om te zetten naar animatie, kwam ik erachter dat ik nog geen echt overdachte struktuur had om de film daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Een workflow. Een technisch stappenplan.

(plaatje van deze website)

workflow_01

Het verhaal moet omgezet worden naar schetsen, op basis waarvan je modellen maakt, die je bij elkaar moet zetten in een scene, die je moet animeren, waarna je er technische zaken als simulaties en effecten bij moet doen, waarna je het moet renderen, waarna je het moet monteren tussen de andere shots. Ongeveer.

Ik had natuurlijk al een hoop onderdelen gemaakt: gedeeltelijk een verhaal, gedeeltelijk een storyboard, gedeeltelijk karakters, gedeeltelijk lokaties, gedeeltelijk simulaties, etc etc. Eigenlijk elk onderdeel wel op z’n minst gedeeltelijk. Behalve dan de film zelf.

workflow_02

Alleen: allemaal als losse onderdelen. Nog niet logisch met elkaar verbonden.

workflow_03

En dan is dit nog maar de helft van het verhaal – de echte kneep zit ‘m in het niet steeds helemaal overnieuw hoeven beginnen als je ergens in die reeks stappen iets verandert. Een ander kapsel of andere kleding voor een karakter, een kleine aanpassing in een animatie, een boom in een bos op een iets andere plek. Als je dat zou doen nadat je al tientallen shots hebt gemaakt (geanimeerd, gedressed, gesimuleerd, gerenderd) zou je al die stappen opnieuw moeten doen. Alles is immers met alles verbonden.

workflow_04Gelukkig ben ik niet de eerste die een CG animatiefilm wil maken en is dit probleem uitputtend doorgedacht. Animatiestudios als Pixar doen bovendien ook niet moeilijk over het uitleggen hoe ze het aanpakken. Je moet het alleen om zien te zetten naar iets dat voor jouw situatie werkt, in mijn geval een éénmansstudio, en daar ben ik een paar weken mee zoet geweest. Hier een eerste voorbeeld, één shot uit één scene, stap voor stap.

animatieworkflowMet de klok mee van linksboven: ik animeer simpele versies van m’n karakters in een simpele versie van m’n lokatie. Als ik iets zou veranderen in de volledige versie van een karakter of lokatie zou ik dat vanzelf zien in deze simpele versies.

De meer technische zaken als simulaties (op kleding, haren, sieraden) gebeuren in een losse stap. Als ik iets zou veranderen in een animatie, of in een kapsel of kledingstuk, zou ik dat hier vanzelf zien.

De losse elementen komen samen in een stap waar alles in z’n volledige, gedetailleerde versie staat. Elke verandering eerder in het proces zie ik vanzelf hier verschijnen.

En die laatste versie is degene die ik uitrender.

This entry was posted in CG. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *