greenscreen

tijdens het uitdenken van de custom-made lichtset kwamen we ook op het onderdeel greenscreen. we gaan daar nogal veel gebruik van maken, sterker nog, waarschijnlijk draaien we nauwelijks een shot zonder. en greenscreens zijn altijd lastig: moeilijk egaal uit te lichten, moeilijk om de juiste balans tussen lichtsterkte van het onderwerp op de voorgrond en het greenscreen op de achtergrond te bewaren, moeilijk om geen spill (lichtvervuiling) te krijgen van het greenscreenlicht op het te fotograferen onderwerp, lastig omdat de lampen waarmee je het scherm uitlicht veel ruimte innnemen.

vandaar dit idee: een zichzelf verlichtend dimbaar plat groen scherm van 1 bij 1 meter. dat neemt weinig ruimte in en geeft instant egaal en traploos in te stellen puur groen licht. mooi idee, maar hoe dat te maken?

foto Jasper

het oog viel op een winkeletalage waarin flexibel lichtsnoer werd aangeboden. meteen maar een klos van 20 meter gekocht.

foto Jasper

het blijkt vrij veel licht te geven, al is het wel erg warm (= geel) licht.

foto en knutselwerk Jasper

het idee is het snoer op een bord triplex van een vierkante meter vast te zetten. gelukkig is het snoer vrij flexibel en laat het zich makkelijk buigen.

knutselfoto Jasper

alle 20 meter op het bord. dit werkt als een grote warme softbak, nu nog iets bedenken om het licht egaal te spreiden.

knutselfoto Jasper

na wat zoeken bleek een stuk dun doek gespannen op een houten frame het licht het best te spreiden zonder dat het veel woog.

knutselfoto Jasper

het bord met lichtsnoer en doek ervoor. hier is te zien dat het licht nog niet helemaal egaal is, uiteindelijk waren daar twee lagen doek en een laag wit diffusiefilter voor nodig.

knutselfoto Jasper

met een stuk groen filter ervoor geeft het bord alleen nog maar groen licht. hoewel ik van te voren niet zeker wist of het bord nog wel genoeg licht zou geven met al die doeken en filters ervoor, bleek het uiteindelijk nodig er een dimmer tussen te plaatsen omdat het bord anders teveel licht gaf.

setfoto Jasper

het greenscreen in actie. de dimmer blijkt in de praktijk heel erg handig te zijn; nadat het licht op het onderwerp op is gezet hoef je alleen maar aan de dimmer te draaien om een volledig gesatureerde groene achtergrond te krijgen.

This entry was posted in equipment. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *